Crono5 - 2008-08-20 14:04:09

przedruk z:
http://wiadomosci.o2.pl/?s=258&t=461657

Cukier mniej tuczący niż niskokaloryczny słodzik! Niewiarygodne? A jednak – naukowcy odkryli, że sztuczne słodziki, które mają wspomagać odchudzanie, działają w ludzkim organizmie wprost przeciwnie - pisze "Daily Mail".


Dzieje się tak dlatego, że słodki smak przygotowuje organizm na przyswojenie dużej ilości kalorii (jak dzieje się przy jedzeniu naturalnego cukru). Kiedy jednak to nie następuje, ludzki organizm jest zdezorientowany i albo reaguje większym głodem, albo spala mniej kalorii niż zazwyczaj. To odbija się na naszej wadze.

"Wyniki wyraźnie pokazują zależność między jedzeniem słodzika a przybieraniem na wadze. Zastępowanie cukru słodzikiem może prowadzić do większego przyrostu masy ciała, niż jedzenie normalnego cukru", pisze Dail Mail powołując się na artykuł z American Psychological Association.

Specjaliści z Purdue University w Indianie przez jakiś kilka tygodni karmili podzielone na dwie grupy szczury laboratoryjne jogurtem słodzonym sacharyną oraz jogurtem z naturalnym cukrem. W szybkim czasie przekonali się, że szczury, które karmione były sztucznym słodzikiem znacznie przybrały na wadze.

Jak podkreśla "Daily Mail", odkrycie wywołało burzę wśród producentów żywności. Większość z firm, które produkują niskosłodzoną żywność poddaje w wątpliwość wyniki badań, twierdząc, że otyłość jest wynikiem wielu czynników i nie zależy wyłącznie od ilości zjadanego cukru.

(Daily Mail)

noclegi ciechocinek kitashopxyz topbudxyz