Ogłoszenie

"KONICZYNKA" czyli FORUM z nadzieją na lepsze jutro...
...jest miejscem wymiany doświadczeń, wspierania się w chorobie, doradzania, podtrzymywania na duchu...
Glejak to trudny przeciwnik, walczmy razem =>
"Niech nasza droga będzie wspólna...", jak mówi JPII słowami umieszczonymi na dole bannera.
Zarejestrowani użytkownicy mogą korzystać z szybkiej pomocy, pisząc o swoim problemie w ChatBoxie.
Polecamy fora o podobnej tematyce:
forum glejak - to istna skarbnica wiedzy i mili, zawsze chętni do pomocy userzy i ekipa
oraz forum pro-salute - gdzie jest wiele wątków pobocznych, towarzyszących chorobie nowotworowej...

Drogi Gościu, umacniaj swoją wiarę, nie trać nadziei i... kochaj z całych sił!!!
samograj

#1 2008-08-20 14:04:09

Crono5

1602523
Call me!
Skąd: Praszka/Opole
Zarejestrowany: 2008-08-20
Posty: 96
WWW

Cukier mniej tuczący niż niskokaloryczny słodzik

przedruk z:
http://wiadomosci.o2.pl/?s=258&t=461657

Cukier mniej tuczący niż niskokaloryczny słodzik! Niewiarygodne? A jednak – naukowcy odkryli, że sztuczne słodziki, które mają wspomagać odchudzanie, działają w ludzkim organizmie wprost przeciwnie - pisze "Daily Mail".


Dzieje się tak dlatego, że słodki smak przygotowuje organizm na przyswojenie dużej ilości kalorii (jak dzieje się przy jedzeniu naturalnego cukru). Kiedy jednak to nie następuje, ludzki organizm jest zdezorientowany i albo reaguje większym głodem, albo spala mniej kalorii niż zazwyczaj. To odbija się na naszej wadze.

"Wyniki wyraźnie pokazują zależność między jedzeniem słodzika a przybieraniem na wadze. Zastępowanie cukru słodzikiem może prowadzić do większego przyrostu masy ciała, niż jedzenie normalnego cukru", pisze Dail Mail powołując się na artykuł z American Psychological Association.

Specjaliści z Purdue University w Indianie przez jakiś kilka tygodni karmili podzielone na dwie grupy szczury laboratoryjne jogurtem słodzonym sacharyną oraz jogurtem z naturalnym cukrem. W szybkim czasie przekonali się, że szczury, które karmione były sztucznym słodzikiem znacznie przybrały na wadze.

Jak podkreśla "Daily Mail", odkrycie wywołało burzę wśród producentów żywności. Większość z firm, które produkują niskosłodzoną żywność poddaje w wątpliwość wyniki badań, twierdząc, że otyłość jest wynikiem wielu czynników i nie zależy wyłącznie od ilości zjadanego cukru.

(Daily Mail)

Offline

 

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
wellness Ciechocinek sale na szkolenie kraków krowodrza seventopsxyz