Ogłoszenie

"KONICZYNKA" czyli FORUM z nadzieją na lepsze jutro...
...jest miejscem wymiany doświadczeń, wspierania się w chorobie, doradzania, podtrzymywania na duchu...
Glejak to trudny przeciwnik, walczmy razem =>
"Niech nasza droga będzie wspólna...", jak mówi JPII słowami umieszczonymi na dole bannera.
Zarejestrowani użytkownicy mogą korzystać z szybkiej pomocy, pisząc o swoim problemie w ChatBoxie.
Polecamy fora o podobnej tematyce:
forum glejak - to istna skarbnica wiedzy i mili, zawsze chętni do pomocy userzy i ekipa
oraz forum pro-salute - gdzie jest wiele wątków pobocznych, towarzyszących chorobie nowotworowej...

Drogi Gościu, umacniaj swoją wiarę, nie trać nadziei i... kochaj z całych sił!!!
samograj

#1 2008-08-20 14:17:26

Crono5

1602523
Call me!
Skąd: Praszka/Opole
Zarejestrowany: 2008-08-20
Posty: 96
WWW

Przewodnik pH po kwasowo zasadowym balansie pożywieniowym

Przewodnik ten pozwoli zrozumieć, zależność pomiędzy wysokim poziomem pH a skutecznością chemioterapii (co prawda nie ma tam o tym wzmianki poza jedna sugestia tycząca nowotworu piersi, ale liczne doświadczenia ludzi z thedcasite jak i z naszego forum przemawiają za słusznością tego podejścia) da tez informacje na temat innych ciekawych aspektów związanych z zagadnieniem pH a ludzkim zdrowiem

http://www.naturalnews.com/SpecialReports/AcidAlkalineBalance250.jpg

Przewodnik pH po kwasowo zasadowym balansie pożywieniowym
- kompendium o pH
NaturalNews Special Report by Jack Challem

tłumaczenie crono5 z:
http://www.naturalnews.com/Report_acid_ … _pH_1.html

Podstawowa chemia balansu pH

Podstawowa chemia balansu pH była wykładana już w szkole średniej, uczyliśmy się wtedy na temat pH: kwasy mają niską wartość, aklkalizery wysokie wartości, a pH w granicach 7.0 jest neutralne. Nie miało to absolutnie żadnego przełożenia na życie codzienne.


Teraz okazuje się że cieszymy się dłuższym zdrowiem kiedy pH naszego organizmu jest neutralne, lub delikatnie zasadowe, można łatwo zmierzyć. Natomiast kiedy zmierza ku kwasowości  mamy większe ryzyko rozwinięcia się osteoporozy, słabości mięsni, chorób serca, cukrzycy, chorób nerek, oraz całej masy innych problemów zdrowotnych

Rozwiązaniem wg. Naukowców którzy prowadzili badania nad "chroniczną obniżoną kwasowością metaboliczna" jest jedzenie więcej alkalizujących pokarmów i mniej zasadowych. Ale jakiego rodzaju to dieta? Jedna z nich jest bogata w warzywa i owoce. Może się to wydawać niczym zaskakującym, poza kilkoma nieoczekiwanymi zwrotami.


Kwasowe pożywienie obniża stężenie minerałów.


Jeśli idea  wprowadzenia zbalansowanej alkaliczno – zasadowej diety jest częścią zagadki, ma to nieco burzliwą przeszłość. Większość ludzi wliczając internistów, nie jest zaznajomionych z niebezpieczeństwem kwasicy, poza tymi najbardziej ekstremalnymi przypadkami.
Do których zaliczyć należy kwasice mleczanową, z przetrenowania: ketokwaśica, kiedy diabetycy zaczynają spalać swój własny tłuszcz i kwasica wydalnicza, która może być objawem niewydolności nerek.

Pierwotne badania nad zakwaszającymi i uzasadowiającymi posiłkami są datowane na 1914r. i według Loren Cordain, profesora i badacza na  „the department of health and exercise science” w „Colorado State University”, Fort Collins były niesamowicie dokładne.  Następnie w latach 30 i 40 XX w. koncepcja kwasowo – zasadowego żywienia została storpedowana przez żywieniowych „świrów” od zdrowej żywności.   W śród nic znajdował się William Hay, doktor medycyny, który zaproponował prawie rytualistyczny nawyk jedzenia, oparty na kwasowości i zasadowości pokarmów. Od tamtej pory większość lekarzy patrzała na rozmowy na temat kwasowości i zasadowości posiłków sceptycznym okiem. 

Ale problem z nawykami jedzenia produktów kwasowych jest bardzo realny twierdzi Cordain, czołowy ekspert diety w okresie paleolitycznym lub jak kto woli epoki kamienia łupanego. Po spożyciu wszystkie pokarmy zgłaszają informację czy są one kwasowe czy też zasadowe.” Mówi. Nerki są odpowiedzialne za balans płynów i utrzymywanie relatywnie neutralnego pH w organizmie.

Właśnie tutaj zaczyna być ciekawie. Kiedy kwasowe pożywienie obniża poziom pH w organizmie, nerki usiłują skoordynować próby zbuforowania tej kwasowości. Kości uwalniają wapń i magnez w celu przywrócenia alkaliczności, mięśnie są zmuszone do produkcji amoniaku który jest silnie alkalizujący. Do czasu kiedy odpowiedź się zakończy produkty z kości i mięśni są wydalane z moczem.

Długotrwałe wystawienie na kwasowość, prowadzi do zwężeienia kości i zmniejszenia masy mięśniowej, zauważa doktor medycyny Anthony Sebastian, z University of California, San Francisco. Te problemy są elementami starzenia się, które nasila kwasicę, utratę kośćca, oraz zmniejszanie masy mięśniowej. W między czasie niedobory magnezu i wapnia mogą wraz z niedoborami w pokarmach doprowadzić do różnych konsekwencji. Oba minerały odgrywają znaczącą rolę w formowaniu się kości i w utrzymywaniu rytmu serca. Niskie poziomy magnezu może powodować drżenie mięsni, arytmię, niepokój.

Cztery przypadki dietetarniej kwasicy:

Sebastian poważany czołowy badacz na polu kwasicy związanej z dietą, przyznaje, że niektóre z nauk na pierwszy rzut oka wydają się nie intuicyjne. Na przykład kwasowe i alkaliczne jedzenie zazwyczaj nie przekładają się na jedzenie zakwaszające lub alkalizujące. Ta różnica jest subtelna ale znacząca. Pożywienie zakwaszające to takie które tworzy niższe bądź bardziej zasadowe pH. Owoce cytrusowe i pomidory są kwaśne ale kiedy ich składniki dostaną się do nerek, mają oddziaływanie alkalizujące.

Więc jeśli pożywienie kwaśne nie koniecznie tworzy kwasowe pH, co się wtedy dzieje? Sebastian wskazuje na 4 duże zagadnienia.

·    Po pierwsze warzywa i owoce są bogate w są bogate w sole potasowe, naturalny bufor (bufor – oś co neutralizuje kwasowość – cron) Zjedzenie kilku z tych rzeczy powoduje zmniejszenie poziomu potasu, minerału który chroni przed nadciśnieniem, czy też zawałem serca. Według badań Cordain's, ludzie wyewoluowali jedząc potas i sód w proporcjach 10:1, odnosi się do tego współczynnika jako do naszej biologicznej linii bazowej. Dziś w wyniku silnie solnie przetworzonego pożywienia i fast food’ów, połączonych z niskim spożywaniem warzyw i owoców, współczynnik wynosi 3:1na korzyść sodu. To odwrócenie – mówi – pustoszy całe pH oraz naszą zależność od potasu.


·    Po drugie podobne odwrócenie w konsumpcji naturalnie występującego dwuwęglanu (tak jak na przykład dwuwęglanu potasu ) w pożywieniu i dodany chlorek (w większości w postaci chlorku sodu, lub soli kuchennej) Dwuwęglan jest alkaliczny, podczas gdy chlorek jest kwasowy. Chlorek także kurczy żyły, zwęża je obniża cyrkulacje krwi, mówi Sebastian. Ponieważ całe ciało zależy od zdrowej cyrkulacji zwężenie naczyń prowadzi do chorób serca, zawału, arytmii demencji oraz prawdopodobnie innych chorób degeneracyjnych.


·    Po trzecie duże ilości białek zwierzęcych (wliczając mięso, ptactwo, oraz pożywienie morskie) uwalnia kwas siarkowy poprzez metabolizm aminokwasów zawierających siarkę, także powodując silną kwasowość. To podniesienie kwasowości może być skompensowane spożywaniem większej ilości warzyw i owoców (bogatych w potas i dwuwęglan), ale znowu większość amerykanów je te pokarmy w małych ilościach.


·    Po czwarte zboża  takie jak pszenica, żyto i kukurydza mają działanie zakwaszające, bez znaczenia czy mają formę białego chleba, płatków śniadaniowych, makaronu czy pełnych zbóż, „Zboża są najczęściej konsumowaną roślina żywieniową w USA” – mówi Sebastian, i zaliczają się do 65% najczęściej spożywanych pożywień roślinnych konsumowanych przez amerykanów. „W dodatku do ich kwasowego działania, zboża deklasują bardziej pożywne owoce i warzywa.” Dodaje Sebastian.


„Prawdziwy problem to deficyt jednego ze środków alkalizujących więcej niż o jeden za dużo kwasowych.” mówi Sebastian. Ludzie jedzą mnóstwo zakwaszających białek zwierzęcych, nabiał oraz zboża. Brakujący kawałek to przyzwoita ilość warzyw i owoców, w celu produkcji alkaliczności. Badania za badaniami pokazywały, ze amerykanie – 60 do 91% - nie jje  5 rekomendowanych dziennych porcji owoców.

pH, kwasica i osteoporoza
   
Najsilniejszy dowód potwierdzający utrzymywanie balansu kwasowo – zasadowego jest związany z osteoporozą. „Rozważcie, że amerykanie konsumują więcej produktów bogatych w calcium niż każdy inny naród, a mimo to mamy jeden z najwyższych współczynników osteoporozy,” mówi Cordain. „Brak tutaj połączenia. Dzienne posiłki mogą być bogate w calcium, ale większość codziennych posiłków jest zakwaszająca.”

Susan Brown, profesor, która przewodzi the nonprofit Osteoporosis Education Project w East Syracuse, N.Y., wskazuję na problem kwasowo – zasadowy jako związany z wyczerpaniem zasobów mineralnych. „ to cos na wzór przesadzenia z uprawianiem ziemi i zubożenie jej w zasoby mineralne,” mówi. „Jeśli jemy pożywienie które kwasowe pH w ciele, będzie to powodować niedobór minerałów w kościach i białka w mięśniach.”

Brown opisał klienta, którego lekarz zdiagnozował u niej kiedy miała 52 lata osteopemie, demineralizację kości która zawsze przyćmiewa osteoporozę. W wieku 55 lat, Janet zaczęła przestrzegać zaleceń Brown’a w jedzeniu warzyw i owoców, braniu suplementów i ćwiczeniu. Trzy lata później, u Janet wyraźnie można było dostrzec budowę masy kostnej w kręgosłupie i biodrach, nawet podczas przechodzenia przez menopauzę. 

Tymczasem Sebastian potwierdza, że to dopiero czubek góry lodowej jeśli chodzi o problemy zdrowotne związane z długotrwałą kwasicą. Mówi, że nisko stopniowa  kwasica zwiększa odporność na insulinę, charakterystyczna cecha przed cukrzyków i diabetyków typu – 2. Zwiększa to ryzyko kamieni nerkowych i niewydolności nerek. Jedno z badań natomiast sugeruje, że może zmieniać aktywność genów i podwyższać ryzyko nowotworu piersi. Przyznaje nikt na razie nie zna wszystkich konsekwencji przesunięcia fundamentalnej równowagi  kwasowo – zasadowej, ale podejrzewa, że poznanie tej prawdy jest jeszcze dalekie.


Czy suplementy mogą pomóc?
Miliony kobiet posłusznie bierze suplementy z calcium, w celu wspomożenia utrzymania masy kostnej i zredukowania szansy rozwinięcia poważnej osteoporozy która nadchodzi z wiekiem. Ale czy suplementy mają jakiś udział w alkalizacji ciała?

Brown widzi korzyść w suplementach, ale mówi, że ważnym jest zatamowanie strat calcium i magnezu wynikłych z kwasowych nawyków. „Balans kwasowo – zasadowy jest kwestią przemożnie związaną z pożywieniem, „ Podkreśla. „Twoje pH jest tak naprawdę znakiem, wskazówką jak twoje ciało zarządza zasobami mineralnymi.”

Potas okazał się być ważnym minerałem potrzebnym do utrzymania kośćca. Diety bogate w potas – to jest te bogate w warzywa i owoce – spowalniają utratę masy kostnej, głównie poprzez promowanie alkaliczności. Więc korzystajcie z suplementów, takich jak cytrynian potasu i dwuwęglan. Podczas gdy cytrynian jest popularnie sprzedawany, dwuwęglan jest dostępny tylko na receptę. Mimo to nadal trudno aby suplementy konkurowały z potasem zawartym w pożywieniu. Garść rodzynek, dwa daktyle, albo mały banan, każde z nich zapewnia więcej jak 300mg potasu.

Jeśli weźmiesz suplementy, optując na formę cytrynianów, takich jak cytrynian calcium czy magnezu. (Suplementy potasu nie mogą przekroczyć poziomu 99mg, z powodu ryzyka arytmii przy wysokich dawkach.) Dodatkowo asparaginianowe i  bursztynianowe     formy minerałów mają oddziaływanie alkaliczne, i wszystkie one mają błogosławieństwo Brown. W jednym z badań Sebastian odkrył, że suplementy cytrynianu potasu chroniły przed ubytkiem calcium, mimo ze ludzie przebywali na bogatej w sól diecie. Buforowana witamina C, która jest kwasem askorbinowym wytworzonym z węglowymi formami calcium, magnezu i potasu, mogą także mieć delikatny efekt alkalizujący.


Niektóre suplementy takie jak calcium koralowe, były promowane jako sposób na przywrócenie alkalicznego pH. Ale calcium koralowe to głównie węglan wapnia który jako generyczny suplement jest jeszcze bardziej drogi.


Dlaczego powinniśmy jeść tak aby poziom pH był prawidłowy


Rekomendacje żywieniowe różnią się tak bardzo jak partyjne czy tez religijne upodobania, a czasami utrzymywane ze strachu . Cordain próbuje podnieść kontrowersje poprzez spoglądanie na biologiczną i genetyczną spuściznę.



Wskazuje, że ludzie, aż do bardzo niedawna, byli myśliwymi – zbieraczami, których dieta składała się z kombinacji chudych pokarmów zwierzęcych (wliczając ryby) i nie hodowlane warzywa i owoce.  Bazując na tych analizach diet 229 pre modernistycznych kultur, Cordian wywnioskował, że „przeciętna” starożytna dieta zawierała 55% pożywienia zwierzęcego i 45% pożywienia roślinnego. W skład pokarmów zwierzęcych wchodziły zdrowe tłuszcze jak również białko i pożywienie roślinne, w skład którego wchodziły liście, łodygi , owoce, ziarna, bulwy i korzenie. Zboża i mleko krowie nie wchodziły w grę aż  od 7000 do 10000 tyś lat temu, za krótko na genetyczną adaptację.

Zalecenia Cordian’a, które można znaleźć w  The Paleo Diet and The Paleo Diet for Athletes zawiera zbyt wiele warzywek żeby być knockoff’ową wersją diety Atkin’a. (Jedzenie bardzo chudych. mięs, dodaje, redukuje wartości tłuszczu tylko do 10% kalorii.) Więc nie trzeba być wegetarianinem, żeby odczuć alkalizujące właściwości owoców i warzyw. „Potrzeba około 35 całkowitej liczby kalorii jako owoców i warzyw żeby wyprodukować alkalizujący efekt,” wyjaśnia. Co jest takiego trudnego w tym żeby w 1/3 na talerzu znajdowały się warzywka?”


Nadal, jeśli masz wizje warzywek wychodzących ci uszami, odpowiedz jest bardzo prosta. Cordain, Sebastian i Brown sugerują, okrojenie diety o chleby, makarony, oraz inne produkty pochodzenia zbożowego, jak również „wysoko glikemiczne” pożywienie takie jak np. ziemniaki. Wszystkie one są pożywieniem ubogim w wartości odżywcze, w porównaniu z białkami i warzywkami.

„ To jest po prostu inne naukowe wytłumaczenie tego co mama zawsze zwykła tobie mówić,” zauważa Brown.” Zjedz owoce i warzywka”

Jak zbadać poziom pH

Można to zrobić bardzo prosto i niedrogo. Wszystko to czego potrzeba to paski do badań pH (papierki lakmusowe – cron) Oderwij 3 calowe paski. Zaraz po tym jak się obudzisz, zanim wypijesz, lub zjesz cokolwiek, umieść trochę śliny na pasek. Porównaj kolor do koloru poziomu pH na nadrukowanym wskaźniku który znajduje się w zestawie z paskami. Następnie zmierz pH twojego porannego drugiego oddania moczu. Żeby to zrobić, nasikaj na pasek albo zbierz mocz do plastikowego lub szklanego (nie papierowy) kubka po czym zanurz pasek. Znów porównaj kolor pH z kolorem na wskaźniku.

Decker Weiss, N.M.D., z Scottsdale, Arizona, zaleca testy śliny i moczu przez 10 poranków z rzędu. „Zignoruj pierwsze 3 na górze i 3 na dole testy ponieważ to są ekstrema. Wylicz średnią pozostałych czterech w celu zdeterminowania twojego pH,” mówi. Cel Weiss’a to pH w granicach 6.8 do 7.0 u pacjentów z problemami sercowymi o od 7.2 do 7.4 u pacjentów z osteoporozą. Możesz ponowić test kilka tygodni po zmianie swoich nawyków żywieniowych.

pH popularnych substancji



14.0 Wodorotlenek sodowy: Alkaliczne
13.0 Ług
11.0 Amoniak
10.5 Mleczko Magnezjowe
8.3 Proszek do pieczenia
7.4 Ludzka krew

7.0 Czysta Woda: Neutralne

6.6 Mleko: Kwasowe
4.5 Pomidory
4.0 Wino i piwo
3.0 Jabłka
2.2 Ocet
2.0 Sok z cytryny
1.0 Kwas z baterii
0.0 kwas chlorowodorowy

Potrawy zakwaszające
Spaghetti
Corn flakes
Biały ryż
Chleb żytni
Biały chleb
Pełne mleko
Soczewica
Wołowina
Wieprzowina

Bardzo zakwaszające potrawy
Ser Parmezan
Ser Topiony
Twardy ser
Ser Gouda
Biały ser
Brązowy ryż
Owsianka
Chleb biały pełno ziarnisty
Orzechy
Orzech włoski
Salami
Mielonka, konserwa
Wątróbka
Kurczak
Dorsz
Śledź
Pstrąg
Jajka

Potrawy alkalizujące
Morele
Kiwi
Wiśnie
Banany
Truskawki
Śliwki
Pomarańcze
Sok z cytryny
Gruszki
Ananas
Brzoskwinie
Jabłka
Arbuz
Seler
Marchewki
Cukinia
Kalafior
Brokuły
Zielona Papryka
Ogórek
Pomidory
Bakłażan
Sałata
Zielony groszek
Cebule
Grzyby
Woda mineralna

Pożywienie bardzo alkalizujące
Szpinak
Rodzynki
Daktyle

Notka: Wszystkie owoce i warzywa są alkalizujące, dopóki nie będą piklowane lub marynowane.



Literatura naukowa
Rylander R, Remer T, Berkemeyer S, et al. Acid-base status affects renal magnesium losses in healthy, elderly persons. Journal of Nutrition, 2006;136:2374-2377.

Frassetto L, Morris RC, Sellmeyer DE, et al. Diet, evolution and aging. The pathophysiologic effects of the post-agricultural inversion of the potassium-to-sodium and base-to-chloride ratios in the human diet. European Journal of Nutrition, 2001;40:200-213.

Sebastian A, Frassetto LA, Morris RC. The acid-base effects of the contemporary Western diet: an evolutionary perspective. Eds: Alpern RJ and Heber SC, in The Kidney: Physiology and Pathophysiology, 9th edition. In press.

Patterson BH, Block G, Rosenberger WF, et al. Fruit and vegetables in the American diet: data from the NHANES II survey. American Journal of Public Health, 1990;80:1443-9.

Li R, Serdula M, Bland S, et al. Trends in fruit and vegetable consumption among adults in 16 US states: behavioral risk factor surveillance system, 1990-1996.

Menendez JA, Decker JP, Lupu R. In support of fatty acid synthase (FAS) as a metabolic oncogene: extracellular acidosis acts in an epigenetic fashion activating FAS gene expression in cancer cells. Journal of Cell Biochemistry, 2005;94:1-4.

Macdonald HM, New SA, Fraser WD, et al. Low dietary potassium intakes and high dietary estimates of net endogenous acid production are associated with low bone mineral density in premenopausal women and increased markers of bone resorption in post menopausal women. American Journal of Clinical Nutrition, 2005;81:923-933.

Sebastian A, Harris ST, Ottaway JH, et al. Improved mineral balance and skeletal metabolism in postmenopausal women treated with potassium bicarbonate. New England Journal of Medicine, 1994;330:1776-1781.

Sellmeyer DE, Schloetter M, Sebastian A. Potassium citrate prevents increased urine calcium excretion and bone resorption induced by a high sodium chloride diet. Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 2002;87:2008-2012.

Offline

 

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
hotel spa na weekend w Ciechocinku